Les 1 karakter modelling in Modo

Deel één van de karakter modelling in Modo video serie. De serie  bestaat uit 6 video’s van elk zo’n 9 minuten.


Vanwege auteursrechten kan ik de bijbehorende backdrop er helaas niet bij leveren. Maar je kan op een website zoals https://www.3d.sk/ heel goed referentie materiaal vinden. En met wat Google skills en als zoekterm je favoriete karakter kan je ongetwijfeld een geschikte backdrop vinden om het zelf te proberen.


Bij het modellen aan de hand van duidelijke backdrop foto’s zoals in dit geval vind ik persoonlijk deze “poly-by-poly” of “edgeloop” methode het handigste werken, waarbij ik bij de ogen begin, en langzaam via "edgeloops" naar buiten werk. Het is daarbij zaak zoveel mogelijk de anatomie van het gezicht te volgen.


Een andere methode die sommigen prefereren is “box modeling”, waarbij je met basic een cube begint. Persoonlijk geef ik daar meer de voorkeur aan wanneer er niet echt een duidelijk ontwerp beschikbaar is, en je eerst een grove totaalvorm op moet zetten, voordat je aan de details kan beginnen. 


Ik maak in deze video’s gebruik van slechts een aantal basic tools. Maar ik begin in dit geval met de de "pen tool" waarmee ik eerst een losse polygon creëer voor de ogen. Met "edge extend" en "add edges" creëer ik nieuwe polygons die ik met de "Element Move Tool" een beetje tweak zodat de edges de vorm van het gezicht volgen.


Ik model maar 1 zijde die ik in eerste instantie spiegel door een “Instance” object aan te maken in de “Item List” en deze -100%  te scalen in de X as.


In een later stadium verwijder ik de instance en “mirror” ik één kant, en activeer ik “symmetry”.


Symmetry in Modo is niet 100% betrouwbaar, dus soms gaat er wat mis en raak je de symmetrie kwijt. In zo’n geval delete ik de foute kant, en spiegel ‘m opnieuw om de symmetry te herstellen.


Tevens gebruik ik een aantal gratis scripts, zoals o.a. "Smart Quad and Strip" die je hier kan downloaden: http://www.indigosm.com/modoscripts.htm

Met het “Smart Quad en Strip” script kan je heel snel een nieuwe polygon of polygon rij creëren, door een aantal vertices ( punten ) of edges te selecteren en vervolgens het script te runnen.


Misschien een goed idee scripts die je regelmatig gebruikt onder een hotkey zetten in de “Input Editor” ( system > input editor ), of via de “Command History” ( F5 ).

Hier een youtube video met een korte uitleg hoe een Hotkey aan te maken in Modo : https://youtu.be/nNM42sxc62g