Grafische stijlen

Graphics

Er moeten een hoop plaatjes geproduceerd worden voordat je game er een beetje uitziet. De graphics zijn de bouwstenen die je met programmacode ‘tot leven’ gaat wekken. Voor het maken van graphics zijn er talloze softwarepakketten beschikbaar. Van gratis pakketten tot hele dure professionele pakketten. Een bekend open source (gratis) pakket is: the Gimp. Bekende commerciële grafische pakketten zijn: Photoshop en Illustrator. En er is nog veel meer beschikbaar. Het valt een beetje buiten het kader van deze cursus om al deze pakketten en hun voor- en nadelen te bespreken. Binnen deze cursus werken we met de ingebouwde graphische tekenmogelijkheden in Gamemaker. Als je meer mogelijkheden wilt, overleg dan met een tekendocent of ICT docent welk pakket een goed idee zou zijn.

Stijlen

Als je een game gaat maken, is het van belang na te denken over welke vormgeving je de game wilt geven. Wellicht wordt jij de bedenker van een nieuwe stijl, maar tot die tijd kan je je game baseren op een van de bekende basisstijlen:

- realistische stijl
- cartoonstijl
- vectorstijl
- retro stijl 

Realistisch 

Cartoon

Vector

 

Retro


Belangrijk is dat je de stijl consequent toepast. Als je de stijlen gaat mixen op je scherm, ziet dat er niet goed uit (Dit gebeurt nog al eens als je met kant en klare plaatjes gaat werken). Stijl en vormgeving is een kwestie van smaak en daarover valt - zoals je weet - niet te twisten.

Toch nog een paar tips dan:

- Minder is beter: Als je game er niet goed uitziet is dat vaak omdat het design te druk is. Er zijn teveel objecten in het scherm, teveel verschillende vormen en/ of teveel kleuren gebruikt.
- Zorg dat je schermindeling voldoet aan de gulden snede: De gulden snede zijn verhoudingen die vaak in de natuur terugkomen. De reeks loopt als volgt: 1,2,3,5,8,13,21,... Met andere woorden als jij de vlakken op je scherm de verhouding 1:2 of 2:3 of 5:8 laat hebben zien ze er “mooi” uit.
- 'Jongens houden van blauw en meisjes van roze': Dit is natuurlijk onzin, maar het is wel zo dat de voorkeur voor kleuren afhankelijk is van leeftijd, sexe en culturele achtergrond. Hou dus rekening met de doelgroep van je game

Laatste wijziging: vrijdag, 6 juli 2012, 09:45