Kleurcontrast

In je art maak je gebruik van contrasten om de duidelijkheid te vergroten. Hoe minder contrast, hoe moeilijker het is om onderdelen van elkaar te onderscheiden. Je kunt vormcontrasten gebruiken (bijvoorbeeld: puntig/afgerond) en/of kleurcontrasten gebruiken, daarnaast heb je ook nog verzadigingscontrasten (felheid) en helderheidscontrasten (licht/donker). Met de verzadiging en helderheid kun je de kleuren afzwakken of versterken.

Combinaties van kleuren:

Om kleuren te combineren zijn er ontelbare kleuren combinaties en contrasten. Dit hieronder zijn een aantal kleurcontrasten die veel gebruikt worden. Bedenk dat je gamekarakter nog voor een achtergrond beweegt. Je karakter heeft over het algemeen een andere kleur en verzadiging dan de achtergrond. Het is handig om van te voren te bedenken hoeveel het van elkaar gaat verschillen.

Valt je karakter niet op in deze omgeving, dan heeft hij weinig contrast met de achtergrond zoals in het analoog contrast (analoog contrast: twee of meer kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel).

Valt je karakter juist wel op, dan heeft hij veel contrast met de achtergrond zoals in het complementair (compementair contrast: op de kleurencirkel tegenover elkaar liggende kleuren) of gesplitst complementair contrast.




Laatste wijziging: vrijdag, 7 april 2017, 15:50