Referentiemateriaal

Om goede concept art te kunnen maken, heb je referentiemateriaal nodig. Je kunt pas tekenen wat je wilt tekenen als je weet hoe het er uit ziet. Het klinkt als een open deur, maar er zijn toch veel mensen die helemaal niet weten hoe iets er uit ziet voordat ze het beginnen te tekenen. En daarna klagen dat de tekening niet lijkt ;-)

Oefening:

Pak een velletje papier en teken in maximaal 5 minuten je eigen fiets uit je hoofd. Bedenk tijdens het tekenen welke onderdelen en eigenschappen het tot jouw fiets maakt. Je mag niet gaan kijken en ook geen referentiemateriaal gebruiken. Als je dit gedaan hebt, maak je een foto van je fiets en teken je deze opnieuw, nu mag je er maximaal twee minuten over doen terwijl je wel naar de foto mag kijken. Waarschijnlijk heb je in de twee minuten met behulp van het referentiemateriaal een fiets kunnen tekenen die beter lijkt op het origineel.

Voor van alles wat al bestaat kan je referentiemateriaal opzoeken (bijvoorbeeld met google image search). Maar als je iets wilt tekenen dat nog niet bestaat, bedenk dan waarom het een bepaalde vorm krijgt. Als je bijvoorbeeld een gevaarlijk monster wilt tekenen, vraag je dan af:

·       is het een gevaarlijk monster omdat het zich tegen je wilt verdedigen (met stekels/hoorns/puntig schild/slagtanden/zwiepende staart/spuitend gif)
·        of omdat het je wilt opeten (met vangarmen/gapende mond vol tanden/uitschietende plakkerige tong)?

Zoek in het geval van een fantasiewezen naar referenties voor de onderdelen die je wilt gebruiken. (bijvoorbeeld hoorns, tanden, een huidtype)

Om je materiaal te verzamelen kun je pinterest gebruiken, of een moodboard knippen en plakken. En je kunt natuurlijk ook je eigen schetsen of foto's gebruiken van iets dat je hebt gezien. Voor een expressie of houding kun je soms net zo goed zelf even voor de spiegel gaan staan en jezelf tekenen of foto’s maken met een camera. Dan kun je tegelijk jezelf inleven in het karakter en kijken hoe dat eruit ziet.

Hieronder zie je een aantal foto’s als voorbeeld van uitdrukkingen en bewegingen die je zelf kan maken.


 

 


Behalve te zoeken met google is het misschien ook leuk om eens door wat kunstwerken te struinen. Er is een site die alle online collecties verzamelt: MoOM Je kunt er bijvoorbeeld bij de site van het New Yorkse Metropolitan Museum door hun collectie zoeken of door ons eigen Rijksmuseum. Ze hebben een filter bij het zoeken, dat kan handig zijn als je wat uit een streek en/of tijd zoekt. 

Laatste wijziging: donderdag, 31 januari 2019, 11:50