Voorwoord: de populariteit van JavaScript

Waarom is JavaScript populair?

JavaScript is populair om verschillende redenen. Ten eerste is het een taal waarin je snel kan beginnen. Elke browser snapt JavaScript, dus kan je op elke computer wel direct een JavaScript commando uitvoeren. Druk maar eens op F12 (Windows) en dan zie je de zogenaamde 'console', waarin je meteen met JavaScript kan 'chatten' (als je met een Mac werkt: zoek "console" en start dat hulpprogramma). 

Omdat webpagina's JavaScript gebruiken krijg je ook meteen feedback van de hele wereld. Ik weet nog dat ik zelf C programmeur was, en als ik dat vertelde was iedereen meteen verveeld. Maar toen ik eenmaal websites maakte veranderde alles. 

"ik maak websites"... 

"Oh ja, iets wat ik ken?" 

"Ken je Wehkamp, of Megapool, of Douwe Egberts?"

"Ja natuurlijk"

"Nou die dus"

"Wow, gaaf!"

Waarom is JavaScript speciaal?

JavaScript was eigenlijk altijd een buitenbeentje, zo iemand die op het schoolplein alleen maar in de boeken zit, en die in alles een beetje anders is. Omdat men er lang over heeft gedaan om te snappen wat JavaScript allemaal kan, zag niet iedereen de kracht van de taal. Maar tegenwoordig is dat in rap tempo aan het veranderen. Mensen zien hoe flexibel de taal is, en dat geeft veel mogelijkheden. Mensen maken allerlei tools in JavaScript, en zelfs allerlei nieuwe omgevingen en talen in JavaScript. Het is een soort lego-taal, je kan er alles van maken. Dat komt omdat in JavaScript bijna niets is vastgezet. Je kan elk stukje er uit halen, veranderen en weer terugzetten. Dat is ook gevaarlijk natuurlijk, maar als je goed oppast kan je er dus van alles mee.

JavaScript is niet Java, ook al lijkt de naam er op. Dat is alleen maar omdat Java vroeger populair was op het schoolplein en JavaScript (toen nog livescript) dacht "ik verander gewoon mijn naam, ik ben toch flexibel". Het was wel een beetje achterbaks natuurlijk, zo meeliften op populariteit, maar het heeft wel gewerkt.

Wat kan ik met JavaScript?

Je kan, als je wilt, games maken met JavaScript die direct in je browser werken. Het is aan te raden daar dan een game-engine voor te gebruiken, daar kan je er heel veel van vinden. Ook GameMaker kan games maken in HTML5, wat in feite grotendeels betekent: in JavaScript. Maar laat je niet tegenhouden om iets anders te zoeken. Een bekende game engine die met JavaScript werkt is de Unity engine.

Natuurlijk kan je ook websites gaan maken, en dan is JavaScript een geweldig gereedschap om te sleutelen aan de pagina. Kijk dan eens verder naar bijvoorbeeld jQuery, een uitbreiding van JavaScript om pagina's op te leuken.

Alvast succes met de cursus, en ik hoop dat je veel leert!


Laatste wijziging: vrijdag, 22 november 2019, 13:36