Gamedesigners, ken uw geschiedenis!

Het is belangrijk als gamedesigner de geschiedenis van games te kennen (en de verchillende gamegenres), omdat er veel concepten te vinden zijn in oude games. Eigenlijk is er kwa gameconcepten niet zo veel veranderd sinds de eerste computers. Alleen omdat computers steeds krachtiger zijn, zien de games er steeds mooier (en soms realistischer) uit. Als jij dacht dat je nieuwe first person shooter zoals Bioshock, Unreal, Crysis, Call of Duty, enz. helemaal nieuw bedacht zijn, moet je eens naar onderstaande video kijken.Het concept van de first person shooter is dus al bedacht in de jaren 70 van de vorige eeuw. Bij vrijwel alle genres games (platformers, shooters, First person shooters, racegames, adventures, simulaties, enz.) is er een lange traditie en zijn veel game elementen al uitgeprobeerd.

Zie hieronder bijvoorbeeld een documentaire over de ontwikkeling van "fight games"

Op het web kun je veel remakes van klassiekers spelen. Bijvoorbeeld op www.classiconlinegames.nl. Je kunt ook je PC of MAC met een "Mame" programma omtoveren tot een oude generatie spelcomputer of arcadekast. Mame is emulatiesoftware waardoor de oude spellen speelbaar worden op je nieuwe PC of MAC (zoek op Mame of Mame games voor meer info).

Waarom?

Heel veel gameprincipes worden herhaald of overgenomen en een klein beetje aangepast. Zo is de ontwikkeling van gamedesign geweest. (We zullen dat nog zien met meer voorbeelden). Soms heeft een gamedesigner veel succes gehad door te kijken naar oude games en door de ideeën (verbeterd) opnieuw uit te brengen. Zo is The Sims van Will Wright sterk gebaseerd op de game Little People. Ook Angry Birds is gebaseerd op gameconcepten die al decennia oud zijn. Wellicht vind jij ook een pareltje in de oude games?

Laatste wijziging: vrijdag, 6 juli 2012, 13:31