De geschiedenis van games

 

De geschiedenis van Videogames

Als gamer wordt je soms raar aangekeken als je vertelt dat je het leuk vind om spelletjes te spelen. Maar zonder dat je er misschien ooit bij stilstaat, speel je eigenlijk iedere dag. Je speelt misschien niet altijd achter je computer, maar je speelt ook lekker buiten, je speelt als je aan het sporten bent, of je speelt gezellig bij iemand thuis. Je zou kunnen zeggen dat alle mensen gamers zijn want sinds de oertijd heeft iedereen gespeeld in zijn leven. Toen er rond de jaren 1950 computers ontwikkeld werden, was het tijd dat speelgedrag van mensen ook een nieuw tijdperk in ging. Het werd hoog tijd voor videogames.

Tennis for two en Space Wars

In 1958 werd de eerste elektronische game, “Tennis for Two”, ontwikkeld door William Higinbotham. Deze game lijkt totaal niet op de games van nu en bestond slecht uit een paar lichtgevende streepjes waar mee je een balletje heen en weer kon slaan. In 1962 kwam de eerste, speciaal voor computers ontwikkelde, game uit; “Spacewars!”.

Speel het originele spel Spacewars online.

Eind jaren 60 bedacht Ralph Bear verschillende systemen waarmee mensen games konden spelen op hun televisie. Het idee dat games niet meer alleen op ingewikkelde computers draaide, maar gewoon bij mensen thuis, was revolutionair! Bear bracht de “Brown Box”, de eerste versie van een game console, uit in 1967.

Jaren 70

Vanaf 1970 werd er steeds meer mogelijk met computers en kwamen er steeds meer bedrijven, die videogames voor de televisie gingen ontwikkelen. Één van de eerste bedrijven die ontstond was Atari, die meteen zijn naam maakte met het beroemde spel “Pong”. Na Pong kwamen er steeds meer videogames zoals “Space Race”, “Asteroid”, “Frogger”en “Hangman” te voorschijn, die gemaakt waren door verschillende bedrijven.

Jaren 80

In de jaren 80 begon het gouden tijdperk van video games pas echt. De ene arcade game na de ander verscheen. De meest populaire games hiervan zijn natuurlijk “Pacman” en “Space Invaders”. Veel van game karakters van toen zul je nu ook nog regelmatig terug zien. In 1981 verscheen Mario, die toen nog geen naam had, in de game “Donkey Kong”. Twee jaar later verscheen de populaire “Mario Bros” waarin Mario samen met zijn broer Luigi te zien was. In 1982 verscheen ook de eerste film die gebruik maakte van computer gestuurde beelden, namelijk “Tron”, waarvan ook een game werd gemaakt. Toch ging het in de jaren 80 niet zo goed met de game industrie want er kwamen zo veel games uit dat de markt verzadigd raakte en uiteindelijk de verkoop tegenviel. Er waren simpelweg te veel spelen te koop en er waren te weinig gamers om alle spellen aan te verkopen. Er gingen in 1983 zelfs geruchten dat Atari een grote oplage van duizenden diskettes van de game “E.T the Extra-terrestrial” had begraven in een groot gat in Nieuw-Mexico vanwege de tegenvallende verkoop. Of dit echt gebeurd is zullen we nooit weten, maar het verhaal staat wel bekend als dieptepunt van de game industrie.

Jaren90

Begin jaren 90 verscheen de eerste Gameboy op de markt die geleverd werd met “TETRIS”. Mensen begonnen nu op zowel computers, consoles en draagbare spelcomputers te spelen en de video game industrie groeide uit tot een gigantische entertainment industrie. Langzamerhand verdwenen de 2D arcade games en maakte zij plaats voor 3D-beelden. Een paar bekende games uit de jaren 90 waren: “Sonic the Hedgehog”, “Silent Hill”, “Warcraft”, “Simcity” en “King’s quest”.

Nieuw millennium

Na 2000 kwamen er nog veel meer spellen uit die vooral uitblonken in hun mooie 3D-beelden. Toch bleven 2D-games een grote rol spelen in vooral de casual games branche. Dit zijn spelletjes die relatief eenvoudig zijn in opzet en die vaak online gespeeld worden (en gemaakt zijn in Flash). Het online gamen is met de opmars van internet na 2000 in beeld gekomen met veel casual games maar ook zeer uitgebreide spellen als “World of Warcraft”. Dit is mogelijk geworden doordat mensen voor het eerst over snel genoeg internet bezaten om online 3D-games te spelen. Toch waren er eerder al multiplayergames die je per post en later pere-mail kon spelen of die slechts text-based waren. Waar we nu heen zullen gaan met videogames is lastig te voorspellen. Relatief nieuw is het spelen met bewegingsensoren. Denk aan de Nintendo Wii met “Wii Sports”en “Project Natal” van Microsoft. 


2010- VR en Mobiele games

Nieuwe technieken blijven de mogelijkheden van gamedesigners en gamers vergroten. Betere sensoren en Virtual Reality zorgen voor een nog mooiere games en nog meer mogelijkheden. Daarnaast is er sinds de opmars van de Iphone, Ipad en Android weer een herontdekking van de oudere (2d) games en zijn er nieuwe mobiele gametoepassingen bedacht.

Laatste wijziging: vrijdag, 3 maart 2017, 14:43