Independent gamedevelopment

Je kunt natuurlijk probereren een plek te vinden bij een van de vele gamebedrijven in Nederland als gamedesigner, programmeur, gameartist of een van de andere rollen, maar je kunt het ook zelf proberen om een game te ontwikkelen (en er geld mee te verdienen. De eerste 2 stappen zijn: ontwikkel een goede game en bedenk op welke platforms je die game wilt uitgven (via webgames, Itunes (Ipod/Ipad), Android platform, Consoles, PC en/of Mac. Het aardige is dat je met Gamemaker Studio je in staat bent om op veel (maar nog niet alle) platformen te produceren.

Keuze voor een platform

Webgames zijn games die je kunt spelen via bekende en minder bekende websistes als www.spele.nl . De meeste games werden vroeger gemaakt in Flash, maar meer en meer komen er HTML5 games. Dit komt vooral doordat de Ipad en Iphone van Apple geen flash (games) kan afspelen. Je verdient geld doordat er reclame bij je game wordt geplaatst, maar dit is in de regel niet veel geld. Ook zijn er games waarbij je een betaalde download kunt kopen. De basisversie is dan gratis en de uitgebreide versie kost een paar euro. Een (Nederlands) bedrijf dat volgens dat concept werkt is Zylom.

Een andere strategie die je kunt proberen is dat je een eigen pagina maakt op het web (zoiets als www.turbocoolgame.com) en daar je game op zet met daaromheen reclame van Google of een andere advertentiepartij. Als je game erg verslavend is, komen mensen er vaak om een spelletje te spelen. Ze drukken dan (al dan niet per ongeluk) op de reclames rond je game. Paul Preece, de maker van towerdefence verdiende zo enkele duizenden dollars per maand. Je kunt hier het hele verhaal en verdere uitleg lezen.

Mobile Games platform . Met Gamemaker Studio kun je je games porten naar iOs (Ipod, Iphone en Ipad) en Android (Diverse andere merken tablets en telefoons). Deze twee platformen zijn op het moment van schrijven van deze les het meest gebruikt bij mobiele apparaten. Om dit te doen moet je wel een (paar) testappara(a)t(en) hebben en voor iOs moet je je wel registreren als Apple developer. Via de winkels van Itunes of Android kun je vervolgens je game verkopen. Omdat er meer dan 40000 games en applicaties in die online winkels verkrijgbaar zijn is het lastig om op te vallen en is het misschien handig om met een uitgever te gaan werken. Zo'n uitgever helpt je met het maken van reclame voor je game, maar je betaalt al snel 50% van je winst voor hun diensten.

PC/MAC De PC en MAC gamewereld (via CD-rom/DVD of Steam) is een lastige voor de independent gamedeveloper. Aan de ene kant moet je opboxen tegen de wereld van high-end games waarbij een team van een man of 50 drie jaar lang werkt aan een titel (Need for Speed, Unreal, Star Wars, ....) en aan de andere kant heb je de medewerking nodig van de verkoopkanalen via een uitgever. Stel dat je een erg goed idee hebt voor een game, bouw dan een demoversie en ga daarmee naar de bekende gamestudio's. Als ze je idee goed vinden, nemen ze het van je over en wordt jouw game door hen gebouwd. De kans dat het lukt is niet zo groot, maar dat had je al begrepen. Een uitzondering hierop zijn de nicemarkten, bijvoorbeeld educatieve games. Soms lukt het een bouwer om een educatieve CD rom via winkels als Bruna te verkopen om bijvoorbeeld je kinderen te trainen voor  de CITO toets.

Consoles. Consolegames kun je (nog) niet maken met Gamemaker studio, wel met tools als Unity of XNA. Per platform zul je moeten bedenken hoe je je game gaat distribueren en zul je moeten bekijken of je toestemming nodig hebt van de consolebouwers (Sony, Microsoft en Nintendo). Sony geeft in de regel nooit toestemming en Microsoft en Nintendo soms. Ook hier geldt dat als je een waanzinnig gameconcept hebt: bouw een demo en ga ermee naar de grote studio's. Dit soort grote producties redt je niet in je eentje.

HEEL VEEL SUCCES EN LAAT WAT VAN JE HOREN ALS JE EEN GAME GELANCEERD HEBT! 

Laatste wijziging: vrijdag, 24 maart 2017, 16:07