Overige rollen bij gameprojecten

Programmeurs, Grafische mensen, Gamedesigners en Leveldesigners zijn de belangrijkste rollen in een game-bouw-team. Maar er zijn meer taken te verdelen. Hieronder zie je een paar rollen de ook nodig zijn bij gameprojecten:

Storytellers
Games gaan niet primair over een 'verhaal'. Games gaan -zoals jullie geleerd hebben- over uitdagingen (schieten, springen, zoeken, verzamelen, enz.) Toch maakt een goed verhaal om de game heen de boel wel een stuk spannender. Dat je in Starcraft niet alleen allemaal poppetjes moet afschieten maar dat je ook een personage speelt die - met het hart op de goede plaats en gezocht door zowel de aliens als de autoriteiten - want die zijn corrupt - probeert het onmogelijke te bereiken (namelijk zijn geliefde te redden uit de klauwen van de vijand). De storytellers bedenken en schrijven het verhaal van de game die grotendeels door zogenaamde cinematics (korte filmpjes tussen de levels) wordt verteld. Als je goed bent in taal en mooi verhalen kunt opschrijven dan is dit misschien wel een vak voor je. Het is wel lastig om in Nederland je brood met gameverhalen bedenken te verdienen omdat het taalgebied van Nederlands erg klein is. Je zult dus of erg goed moeten zijn in Engels (of Chinees, Japans) of nog andere dingen erbij moeten doen.

Sound designers
De sound designers zorgen voor het geluid. De geluidseffecten en of de compositie van de muziek.  Ze werken met tools als Protools, Apple Logic, Steinberg. Het is handig als je piano of keyboard kunt spelen en je moet het een en ander weten van audiotechnologie (welke soort microfoon je moet gebruiken en dergelijke). Goed geluid is enorm belangrijk voor het succes van je game en bepaalt misschien nog wel meer de sfeer van je game dan de graphics.



Presentatie van een gameproductie

Projectleiders
Projectleiders zijn minder bezig met het inhoudelijke werk bij het maken van een game, maar meer met het bewaken van het tijdpad, budget en de kwaliteit van de game. Het is wat minder creatief dan de andere rollen en soms heb je de ondankbare taak om te moeten zeggen dat het "een leuk idee is dat extra level, maar dat we het toch niet gaan doen omdat het te veel tijd/geld kost, en de game nu toch al te laat in de winkels dreigt te komen." Toch is de taak van een projectleider erg belangrijk, hij leidt het team, zorgt ervoor dat het een team blijft (goede samenwerking) en neemt samen met de gamedesigners de belangrijke beslissingen. Projectleiderschap is een vak apart wat enige tijd kost voordat je het beheerst. Je kunt er hier meer over lezen.

Laatste wijziging: woensdag, 23 januari 2019, 11:42