Werken als gameprogrammeur

Gamesprogrammeurs zijn de mensen de techneuten van de industrie. Zijn doen het ‘echte werk’ nou ja, samen met artists dan. De gameprogrammeur is de hele dag in de weer met code en probeert de wensen van de gamedesigners en leveldesigners te vertalen naar werkende gameonderdelen. 



Alhoewel het programmeren specialistisch werk is, zijn veel gameprogrammeurs ook betrokken bij het design van de game. Met andere woorden ze denken vaak mee over hoe de game moet worden. Dit is ook logisch omdat de programmeurs de meeste kennis hebben van wat (technisch) wel en niet haalbaar is.  Soms helpen ze de gamedesigners met het maken van het gamedesign als het gaat om het bedenken van de AI (artificial intelligence) of om het opstellen van het wiskundige model dat (soms) achter een game zit. Bijvoorbeeld bij simulatiegames. In hun dagelijkse werk zijn ze veelal bezig met oplossen van ‘puzzels’ (programmeervraagstukken) als: hoe laat ik een object intelligent reageren op een spelersactie? Hoe kan ik de valversnelling van een object zo realistisch mogelijk programmeren? Hoe schrijf ik de code dat de game sneller, vloeiender loopt? Hoe kunnen we de code van de ene console porten naar een andere console?

De programmeurs hebben vaak een logische kijk op zaken, een sterke achtergrond in (diverse) programmeertalen en veel kennis van wiskunde.  Je komt zowel mensen tegen die een ICT of wiskunde opleiding hebben gedaan als autodidacten.

Scripters en hardcore coders
Je hebt onder de programmeurs scripters en core programmers. De scripters werken vooral met (eenvoudiger) programmeertalen in een game-engine, terwijl de core programmers vooraal aan die game-engine zelf werken. Veel gebruikte scripttalen zijn: actionscript (Flash) en javascript (HTML5, Unity en vele andere engines), Python en Lua. De core programmeertaal is bijna altijd C++. Als je verder gaat met het programmeren in een andere taal dan GML, zul je zien dat je al een flinke basis hebt en dat de talen allemaal veel op elkaar lijken.

Werk
Over het algemeen kunnen gameprogrammeurs altijd wel werk vinden en als het (even) niet lukt bij een gamebedrijf dan is er bij andere ICT bedrijven altijd wel werk. Hecht niet te veel waarde aan een bepaalde tool of programmeertaal. Eind jaren 90 was Macromedia Director (nu 'Adobe Director') de tool voor het maken van online games. Binnen 5 jaar tijd is die hele tool verdrongen door Flash. Op dit moment zie je dat Flash weer onder druk staat door de opkomst van HTML5 games (die je bijvoorbeeld kunt maken met Gamemaker Studio). Door de komst van de studio versie van Gamemaker zie je dat er vraag ontstaat naar Gamemaker experts die GML kunnen. Dat is mooi voor ons, maar hoe dat over 5 jaar weer is kan niemand zeggen. Gelukkig lijken al die programmeertalen erg op elkaar.

 

Laatste wijziging: maandag, 2 juli 2012, 12:09