Werken als gamedesigner

Gamedesigners zijn primair bezig met het bedenken van de spelregels en spelmechanica van (nieuwe) games en niet zozeer met het programmeren of het art werk. De gamedesigner is wel de bedenker van het spel en meestal ook de eindverantwoordelijke over het geheel.

Gamedesigner is meestal niet een startfunctie. Veel gamedesigners zijn begonnen als gameprogrammeur of leveldesigner alhoewel er ook gamedesigners die meer een ‘allround’ achtergrond hebben en bijvoorbeeld een kunstopleiding hebben gedaan (bv. de HKU).

Wat moet je kunnen?
In staat zijn om een model te kunnen maken van (een deel van de) realiteit is een belangrijke competentie. Of het nu gaat om een spelletje waarbij je met een raketje om een planeet cirkelt en de zwaartekracht moet modelleren of meer ingewikkelde simulaties zoals simcity of RPG’s. Kennis van wiskunde is onontbeerlijk omdat die gamemodellen beschreven moeten worden in wiskundige termen zodat de programmeurs ze kunnen coderen. Gelukkig zijn er allemaal gamedesign tools (zoals Gamemaker !) waar een hoop 'gereedschap' bij in zit voor het modelleren van je game (ingebouwde functies voor bijvoorbeeld de zwaartekracht).

Ik heb een idee 

Gamedesigners zien overal wel een spelletje in en bedenken vaak ook allerlei spelletjes voor op het schoolplein en bordspellen voor met de familie. Gamedesigners scoren hoog op conceptueel denken en abstract denken, met andere woorden ze hebben veel (originele) ideeën en zien vaak een model achter de alledaagse realiteit. Ze denken veel na over religie, leven en dood, de mechanismen in de economie en natuur en zijn over het algemeen breed geïnteresseerd en breed ontwikkeld. Een beetje dromers en denkers dus.(Je kunt hier een aantal tests doen om te kijken hoe je denkstijl is)

Gameplay bedenken met Lego
Games bedenken met Lego

Omdat je als gamedesigner de spin in het web bent, is het handig als je ook (een beetje) kunt programmeren en gevoel hebt voor gameart zodat je het hele productieproces overziet en goed kunt samenwerken met de andere specialisten.

Hoe ontwikkel je je tot Gamedesigner? 

Door het doen van de Gameskool cursus heb je al een belangrijke stap gezet. Je weet dat games primair om uitdagingen gaan en dat het 'uiterlijk' (is het een SF, Cowboy, Fantasy of Cartoony-game?) minder van belang is. Als je zelf een game wilt gaan publiceren is het een kwestie van je goede idee produceren tot game en die te gaan verkopen via het web of via andere kanalen (waarover in een volgende les meer). Wil je graag gaan werken bij een gamebedrijf dan is het slim om ook je vaardigheden op gebied van programmeren of gameart te ontwikkelen. Je begint zelden als gamedesigner bij een bedrijf. Werk verder aan je portfolio waarin je ontworpen games en levels bewaart.

Laatste wijziging: maandag, 2 juli 2012, 11:44