Uitzonderingen bevestigen de regel

De aandachtspunten bij een gametest geven een goede indicatie of een game 'goed' in elkaar zit. Toch moet je deze regels niet heilig maken. Onderstaande game waarin je pinguins moet 'meppen' voldoet niet aan een paar van de testcriteria (rood aangegeven):

1. Is het doel voor de speler duidelijk?
2. Is het ‘fun’ om dat doel te bereiken? Zijn er voldoende verschillende uitdagingen?
3. Is het duidelijk welke acties een speler moet uitvoeren om dat doel te bereiken?
4. Is het ‘fun’ om die acties uit te voeren? Kan de speler veel verschillende strategieën toepassen? Zijn er meerdere winnende strategie?
5. Zijn deze acties gemakkelijk uit te voeren? Zijn deze acties niet saai op den duur? Worden spelers uitgedaagd om nieuwe acties te proberen?
6. Is de navigatie binnen de game duidelijk?
7. Is de uitgang van de (sub)game makkelijk te vinden?
8. Is er snel genoeg progressie naar het doel?
9. Zijn de beloningen in het spel in verhouding met de moeite die je moet doen om het doel te bereiken? Kunnen ervaren spelers niet heel gemakkelijk winnen van beginnende spelers?
10. Is de feedback (zowel positief als negatief) die een speler krijgt motiverend? Is de reactie van het spel op de speler niet steeds hetzelfde?
11. Is de game vrij van bugs (fouten)?

Toch was deze game de winnaar van een wedstrijd waarin gamers 24 uur lang vele games testten! De testcriteria zijn dus richtlijnen, maar maak ze niet heilig!

Laatste wijziging: vrijdag, 6 juli 2012, 10:39