Gameplay testen

Testen van een game

Er zijn verschillende manieren om software en games te testen. Hier bespreken we het testen van de 'gameplay'. Oftewel de vraag of de game leuk en speelbaar is voor een bepaalde doelgroep. Is je game voor kinderen van 6 dan zijn er andere eisen aan een spel dan bij een game voor bejaarden.

Testvragen

Als je je game laat testen door anderen, welke vragen moet je dan aan je testpanel voorleggen? Er zijn meerdere mogelijkheden van testen, maar in deze cursus werken we met een vragenlijst gebaseerd op SEEM (Structured Expert Evaluation Method), een methode ontwikkeld aan de universiteit van Eindhoven en het boek 'A theory of fun'

Hoe werkt het?

Bij de game die getest wordt, ga je van scherm naar scherm. Elk scherm (level) moet beoordeeld worden. Bijvoorbeeld onderstaand scherm van de game "Liong: The Lost Amulets". 


 
Voor dit scherm (en alle andere schermen uit de game) beantwoordt je de volgende vragen:

1. Is het doel voor de speler duidelijk?
2. Is het ‘fun’ om dat doel te bereiken? Zijn er voldoende verschillende uitdagingen? 
3. Is het duidelijk welke acties een speler moet uitvoeren om dat doel te bereiken?
4. Is het ‘fun’ om die acties uit te voeren? Kan de speler veel verschillende strategieën toepassen? Zijn er meerdere winnende strategie? 
5. Zijn deze acties gemakkelijk uit te voeren? Zijn deze acties niet saai op den duur? Worden spelers uitgedaagd om nieuwe acties te proberen?
6. Is de navigatie binnen de game duidelijk?
7. Is de uitgang van de (sub)game makkelijk te vinden?
8. Is er snel genoeg progressie naar het doel?
9. Zijn de beloningen in het spel in verhouding met de moeite die je moet doen om het doel te bereiken? Kunnen ervaren spelers niet heel gemakkelijk winnen van beginnende spelers?
10. Is de feedback (zowel positief als negatief) die een speler krijgt motiverend? Is de reactie van het spel op de speler niet steeds hetzelfde?
11. Is de game vrij van bugs (fouten)?

We hebben een speciaal formulier gemaakt dat je kunt gebruiken bij het testen van je eigen games en games van anderen. Hier kun je het downloaden

Laatste wijziging: maandag, 11 november 2013, 12:53