Game engines

Games worden geprogrammeerd in een programmeertaal. Veelgebruikte programmeertalen voor game development zijn: C++, Lua, Python, C#, GML, Javascript, Objective-C en visual Basic. Maar eigenlijk is er in elke programmeertaal wel een game gemaakt. De verschillende talen hebben zo hun voor en nadelen en ook verschillende moeilijkheidsgraad.

Om een game van begin af aan te programmeren in een (kale) programeer omgeving is veel werk en is ook technisch vrij lastig. Daarom wordt er vaak met game-engines gewerkt. In game-engines zijn er al veel elementen ('bouwblokken') voorgeprogrammeerd zodat je sneller tot resultaat komt.

Zo'n bouwblok is bijvoorbeeld:

  • de input van muis, toetsenbord of joystick
  • de berekeningen van het botsen van 3d vormen in de ruimte
  • het afspelen van geluiden in verschillende audio kanalen
  • het plaatsen van sprites op de juiste plaats op een scherm
  • het veranderen van de sprites op je scherm (roteren, vergroten, verkleinen en dergelijke

Het grote voordeel van het werken met een game-engine is dat je sneller een game (of prototype) kunt produceren. Een ander voordeel is dat de meeste game engines multi output hebben. Je kan bijvoorbeeld met de Gamemaker Studio engine games maken voor PC, Mac, Xbox, PSP4, Android, Ios en het web (html5 games).  Elke versie van de game hoeft dus niet in zijn geheel opnieuw gemaakt te worden (maar vaak wel aangepast aan een specifiek gameplatform, als is het maar de afmeting van het scherm). Een laatste voordeel van het werken met een game engine is dat je vaak met weinig kennis van programmeren toch al een (eenvoudige) game of prototype kan maken.

Voor veel independent gamedesigners en kleine studio's is het werken met een game engine eigenlijk de enige manier om games te maken (binnen de beperkingen van mankracht, tijd en geld). Bekende game engines zijn:

  • Gamemaker Studio
  • Unity3d
  • Unreal engine

Gamemaker Studio is een toegankelijke engine waar je zonder al te veel kennis van programmeren al snel een eenvoudig 2d game mee kunt produceren. Unity3 is wat lastiger te leren en vooral krachtig voor allround 3d games, wat minder geschikt voor 2d. De unreal engine is vooral goed voor het maken van 3d games (en dan vooral voor het maken van shooters).

In de lessen hierna demonstreren we deze 3 engines. We verwijzen je ook graag naar de aparte cursussen om te leren ontwikkelen in deze game engines. (strikt genomen is dit het domein van de programmeurs, maar veel gamedesigners beheersen een of meer game engines omdat ze dan snel dingen kunnen prototypen om uit te proberen).

Laatste wijziging: vrijdag, 24 maart 2017, 15:08