Grafische stijlen

Graphics

Deze cursus over gamedesign gaat niet zozeer over de plaatjes ('gameart") maar over de spelregels van een spel. Toch zijn de graphics wel belangrijk, ook voor het uitwerken van je idee of prototype. Hieronder geven we een korte introductie over gameart. Als je meer over gameart wilt leren dan kan je onze aparte gameart cursus doen waarin je verschillende technieken en stijlen leert voor het maken van de plaatjes in je game.

Stijlen

Als je een game gaat maken, is het van belang na te denken over welke vormgeving je de game wilt geven. Wellicht wordt jij de bedenker van een nieuwe stijl, maar tot die tijd kan je je game baseren op een van de bekende basisstijlen:

- realistische stijl
- cartoonstijl
- vectorstijl
- retro stijl 

Realistisch 

Cartoon

Vector

 

Retro


Belangrijk is dat je de stijl consequent toepast. Als je de stijlen gaat mixen op je scherm, ziet dat er niet goed uit (Dit gebeurt nog al eens als je met kant en klare plaatjes gaat werken). Stijl en vormgeving is een kwestie van smaak en daarover valt - zoals je weet - niet te twisten.

Toch nog een paar tips dan:

- Minder is beter: Als je game er niet goed uitziet is dat vaak omdat het design te druk is. Er zijn teveel objecten in het scherm, teveel verschillende vormen en/ of teveel kleuren gebruikt.
- Zorg dat je schermindeling voldoet aan de gulden snede: De gulden snede zijn verhoudingen die vaak in de natuur terugkomen. De reeks loopt als volgt: 1,2,3,5,8,13,21,... Met andere woorden als jij de vlakken op je scherm de verhouding 1:2 of 2:3 of 5:8 laat hebben zien ze er “mooi” uit.
- 'Jongens houden van blauw en meisjes van roze': Dit is natuurlijk onzin, maar het is wel zo dat de voorkeur voor kleuren afhankelijk is van leeftijd, sexe en culturele achtergrond. Hou dus rekening met de doelgroep van je game

Laatste wijziging: vrijdag, 17 maart 2017, 17:22