Op ideeën komen met kurk

Knutselen met materialen

Een tactiele benadering voor het bedenken van nieuwe games is het werken met materialen als klei, kurk, lego, hout, papier, pennen, paperclips, gele plakbriefjes en dergelijke. Geef een groepje leerlingen wat van dergelijke materialen en vraag ze om een spel te bedenken met deze spullen. Feitelijk heeft het in eerste instantie meer het karakter van bordspelontwerp dan van een computergame. De groepjes krijgen 10 minuten om een spel te bedenken.


De uitkomst van dit spelontwerp is de basis voor het computerspel. Bijvoorbeeld: iedere speler krijgt 10 gele briefjes met daarop pijlen. Om de beurt mag een speler 1 of 2 briefjes plakken op de tafel (bepaald door een dobbelsteen). De pijlen moeten aansluiten en wie als eerste een brug naar de andere kant heeft gemaakt van zijn briefjes heeft gewonnen.



Een groot voordeel van deze benadering is dat een spelidee al (een beetje) uitgetest kan worden voordat al het programmeerwerk gedaan is. Hierdoor kan je veel tijd besparen omdat je onnodig programmeerwerk voorkomt (als gevolg van het steeds aanpassen van je spelontwerp).

Laatste wijziging: donderdag, 5 juli 2012, 12:18