Ideeën voor een game
Ideeën voor een game
Ideeën komen op vele manieren tot je. Hieronder staan twee globale manieren hoe je tot een gameconcept komt, namelijk door
1.het bedenken van de spelregels van de game
2. het bedenken van de vorm oftewel het uiterlijk (fantasy, space, WWII, enzovoort)
De voorkeur gaat uit naar de eerste manier, omdat de uiterlijke vorm van een spel makkelijk aan te passen is. Bovendien is het zo dat de spelregels veel meer het unieke karakter van de game bepalen dan de vorm. Al eerder hebben we gesteld dat bijvoorbeeld de games Starcraft, Warcraft, Command and Conquer, Age of Empires dezelfde gameplay kennen en alleen maar een andere uiterlijke vorm. De neiging van veel beginnende gamedesigners is om hun spelideeën te bedenken in uiterlijke vormen (“ik ga een Robin Hood game maken waarin je goud moet roven van de Sherif van Nothingam”). Dat is op zich niet verkeerd, maar vaak kom je tot originelere gameplay als je het uiterlijk van de game pas later bepaalt.
De truc is om een game beschrijven in termen van werkwoorden en niet zozeer in termen van zelfstandige naamwoorden. Dus in termen van: rennen, wegduiken, ombuigen, timen, kiezen, mikken en niet zozeer in termen van de Robin Hood, de Soldaten, het huisje in het bos, de pijl en boog of iets dergelijks.
Bijvoorbeeld:
“ik ga een game maken waarin karavanen met goud langs een bos gaan waarin jij als speler in de bomen zit en pijlen moet afschieten op de bewakers van de karavaan. Als je alle bewakers hebt geraakt, heb je 10 seconden om uit de boom te klimmen en het goud uit de karavaan te stelen totdat er nieuwe bewakers komen die je gevangen nemen. “
of nog abstracter:
de speler bestuurt een object. De speler kan het object bewegen naar verschillende posities in de hoogte vanuit waar hij moet richten om met kleiner objecten een andere groep van objecten moet raken. Maar er is ook een object in de groep van objecten die hij/zij juist niet moet raken. Enzovoort.
Later kun je dan die objecten een vorm geven: object 1 is dan Robin Hood, object 2 is de Sheriff en object 3 is Jonkvrouwe Marianne. Maar het kunnen dan net zo goed ruimteschepen zijn of je eigen nieuwe fantasiewezens.
Typische werkwoorden die vaak terugkomen in games zijn:
- Mikken
- Timen
- Lopen, racen, bewegen
- Vangen
- Botsen
- Wachten
- Zoeken
- Kijken
Als je al eens gewerkt hebt met een game-engine zoals Gamemaker Studio of Unity dan herken je wel een aantal van de standaard events en actions zoals Gamemaker Studio: move, collision, alarm, key press