Leveldesign

Een specialisatie binnen het gamedesign is: leveldesign. In de gameindustrie heb je ook mensen die leveldesigner zijn. Zij ontwerpen de levels binnen een game. Bijvoorbeeld de levels van Starcraft, Unreal tournament of een ander spel.

De gameprogrammeurs maken voor de leveldesigners een productieomgeving (ook wel "game-engine" genoemd) waarbinnen de leveldesigners een level kunnen ontwerpen. De gameartist maken voor de level designers de game elementen waarmee het level gevuld kan worden (zowel de gamekarakters als de elementen uit de wereld: boompjes, gras, goudstukken, wapens, enzovoort).

Tegenwoordig zit er bij de meeste grote games een leveledittor waarmee spelers zelf een level kunnen bouwen. Om je te ontwikkelen als gamedesigner is het een goed idee om voor je (favoriete) game een eigen map te ontwikkelen.


Denk dan aan:

- Easy to begin, hard to master
- Duidelijke navigatie (is alles goed te vinden in je level?)
- Balans in je level
- Probeer eens iets helemaal nieuws bijvoorbeeld een level dat je moet overwinnen met heel weinig resources in plaats van een level dat je moet winnen met zoveel mogelijk resources.

Als je je level klaar hebt, kun je het laten testen door de fans van je game. Dit is ook een leerzaam proces omdat je zult zien dat je aan veel speelstijlen van gamers niet gedacht hebt. Bijvoorbeeld dat mensen via een randje van een gebouw kunnen lopen waardoor ze de vijanden niet activeren. Dit was niet de bedoeling! Later zullen we meer aandacht besteden aan het testen van je games.

Het maken van een eigen leven in je favoriete game is geen verplichte oefening voor Gameskool. Wel is het iets wat we je aanraden om te doen. Je leert er veel van en je kunt goede maps ook in je portfolio stoppen. Als je een interessant level gemaakt hebt, stuur ons natuurlijk wel een berichtje zodat we het ook kunnen zien!


Gamemodding
Als je niet alleen de levels maar ook de gameart gaat aanpassen, dan wordt het gamemodding genoemd. Je gebruikt dan wel de oorspronkelijke engine, maar voegt daar je eigen gamekarakters en vormgeving aan toe. Een heel beroemde gamemod is Counterstrike dat populairder werd dan het oorspronkelijke spel waar het van afgeleid was: HalfLife.

Meer lezen over leveldesign:
Gamasutra artikel over leveldesign (Engelstalig) 
Boeken over level design

Laatste wijziging: vrijdag, 10 maart 2017, 14:20