Hoe maak je een animatie (bewegende sprite)?

Animatie

Animaties ontstaan door een paar ‘stilstaande’ plaatjes snel achterelkaar af te spelen. Je kan dat bijvoorbeeld doen door op elke pagina van een schetsboek een plaatje te tekenen en die daarna heel snel af te ritsen. Zie bijvoorbeeld het filmpje hieronder:
Als je een filmrol uit de bioscoop bekijkt, dan zie je een hele hoop dia’s na elkaar. Als je die snel afspeelt dan lijkt het of de karakters bewegen. Je moet dit wel sneller doen dan je oog kan waarnemen. Om te voorkomen dat je animatie knippert, wordt wel een snelheid van 30 plaatjes per seconde aangehouden. Dat betekent dus dat je voor een lopend mannetje in je game die gedurende 1 seconde loopt, dat je 30 plaatjes nodig hebt! Gelukkig kan je de reeks stilstaande plaatjes wel oneindig herhalen. In onderstaande reeks is het zo dat bij het laatste mannetje de cyclus weer van voren af aan kan beginnen. Voor onderstaande animatie van een lopend mannetje heb je dus 12 losse plaatjes nodig.


Je kan je animaties ook met minder individuele plaatjes maken. Hieronder loopt een mannetje door middel van maar 2 plaatjes. Het resultaat is natuurlijk veel minder realistisch, maar als je game toch een cartoonstijl aanhoudt is dat geen enkel probleem.

Alles wat beweegt in je game is opgebouwd uit een serie van stilstaande plaatjes. Zie hieronder bijvoorbeeld een animatie van een happende vis.


animatie van een happende vis (afbeeldingen met toestemming gebruikt uit "Designing Arcade Graphics", Arie Feldman)

In de instructies die hierna volgen, kan je zien hoe je met Gamemaker animaties kunt maken en gebruiken.

Laatste wijziging: vrijdag, 17 maart 2017, 14:13