Midi en/of audio

Midi

Er zijn twee typen geluidsbestanden op computers: midi en audio. Midi is een communicatieprotocol dat gebruikt werd (en wordt) om synthesizers met elkaar te kunnen laten 'praten'. Dat je als het ware een synthesizer of ander elektronisch instrument op afstand kunt bedienen of met elkaar kan laten spelen. De bestanden bestaan uit tijdcodes en instrumentcodes. Bijvoorbeeld: speel op moment 23, instrument 1 af (een piano) en op moment 24 een hi-hat (drums). Grafisch vormgegeven zien die bestanden er zo uit (screenshot uit Anvil Studio): 



In feite kan je Midi vergelijken met muziekrollen die vroeger in pianola's of draaiorgels werden gedaan om. Nadeel van midi is dat het geluid vaak erg 'synthetisch' klinkt en dat de midibestanden anders klinken op andere computers. Instument '1' is op windows een andere piano dan op een Mac. Luister hieronder naar Abba (origineel) en de midi versie van Abba (gespeeld op een synthesizer):


Audio

Als we het bij computers over audio hebben, dan hebben we het over de daadwerkelijk opgenomen geluidsgolven die gedigitaliseerd zijn. Bij audio gaat het dus altijd om 'echt' geluid van muziekinstrumenten, stemmen van mensen of welk geluid dan ook. Voordeel van audio bestanden in tegenstelling tot midi bestanden is dat het geluid realistischer is. Een groot nadeel is dat je niet makkelijk in je eentje muziek kunt componeren met audiobestanden (tenzij je zelf alle muziekinstrumenten beheerst die je nodig hebt voor je compositie). Audicity is een van de vele programma's waarmee je audio bestanden kunt opnemen (via een microfoon in de audio-ingang van de computer) en bewerken. Je kunt allerlei effecten toevoegen als galm, omkeren van het geluid, tremolo en geluiden met elkaar mixen. Audio ziet er op het scherm uit als geluidsgolven (screenshot uit Audacity):


 

Geluid in Gamemaker

Gamemaker kan overweg met zowel midibestanden (.midi of .mid) als met audio bestanden (.wav of .mp3). Let op dat als je midi bestanden gebruikt, dat het geluid op verschillende computers anders kan klinken. Er zijn op het web (Google) diverse programma's te vinden om .midi bestanden om te zetten naar .wav. Het nadeel van .wav bestanden is dat ze erg groot kunnen worden. .mp3 is wat kleiner, maar niet zo klein als .midi bestanden.

Laatste wijziging: maandag, 11 november 2013, 12:47