Hello, World!

Introductie

Dit is het eerste programma in bijna elke programmeercursus. Het is compleet zinloos en slaat nergens op, maar toch geeft het een goed gevoel als je het voor elkaar krijgt. Je gaat iets op het scherm zetten met de console.log opdracht. Vroeger in de tijd van Internet Explorer 6 en nog eerder (jakkes) had je alleen nog maar de alert opdracht. Het probleem van alert is dat het een box op het scherm zet, en het programma gaat dan niet verder. Probeer maar eens alert("hallo") in de repl console.

In JavaScript mag je zowel enkele als dubbele aanhalingstekens gebruiken, zolang je maar consequent bent. JavaScript is daarin een beoorlijk irritante 'grammar nazi'. De punt in console.log betekent: zeg tegen de console (het scherm) dat het een logboek moet bijwerken. Druk op de play button hieronder en zie dat allebei de mogelijkheden werken (enkele/dubbele aanhalingstekens).

Let op: bij deze voorbeelden zie je hieronder 'undefined' verschijnen. Dit is een 'bijwerking' van repl en komt normaal gesproken niet in je programma.

Een veel gestelde vraag is: waarom wordt er bij programmeren zoveel irritante speciale tekens gebruikt, zoals haakjes, accolades en puntkommas? Is dat alleen maar bedoeld om beginnende programmeurs te pesten, of misschien om code moeilijk te houden, zodat alleen wij professionele programmeurs er geld aan kunnen verdienen? 

Het antwoord is feitelijk dat bij programmeren we structuur moeten aanbrengen, net als hoofdstukken in een boek. Die structuur moet heel precies zijn, en met de speciale tekens kunnen we dat de computer goed uitleggen. Sommige programmeertalen kiezen voor een meer leesbare methode. Bijvoorbeeld in Pascal typen we 'begin' en 'end', maar programmeurs worden al snel moe van dat vele typen, en er kunnen ook makkelijker foutjes in sluipen. Daarom kiezen talen als Perl, PHP, Java, C en JavaScript allemaal voor deze tekens.

  • haakjes: deze zijn nodig wanneer je een functie uitvoert, iets dat de computer voor je kan doen. Dat kan een berekening zijn, maar ook, zoals in dit geval, iets afdrukken. Er zijn ronde '(', ')' en rechte haakjes '[' en ']'. Over de laatste leer je later meer.  
  • accolades zijn er om stukken programma bij elkaar te groeperen. '{' en '}' zijn accolades. 
  • puntkommas: een puntkomma (';') is nodig achter elke opdracht (statement). Maar, als je maar 1 opdracht op een regel geeft, mag je de puntkomma weglaten.

In games

Moderne games hoeven meestal niet naar het scherm te schrijven. De meeste moderne games laten tegenwoordig een 2D of 3D wereld zien, en hoeven geen tekst meer te gebruiken. In de 'goeie ouwe tijd' van home computers zoals de Commodore 64 was tekst veel belangrijker. We zien nog wel tekst op het scherm in moderne games, bijvoorbeeld de score, maar ook dat gebeurt met x,y-coordinaten.

Opdracht

  • Schrijf "Hello, World!" op het scherm

Let op

  • Aanhalingstekens (" of ') bij uitvoer van letterlijke tekst
  • Geen aanhalingstekens bij de uitvoer van variabelen.

Verwacht resultaat

Hello, World!

Veel gemaakte fouten

  • de aanhalingstekens vergeten
  • geen haakjes
  • een aanhalingsteken vergeten te sluiten

Lijst met discussies. Toont 1 van 1 discussies.
Status Discussie Begonnen door Laatste bericht Antwoorden Acties
antwoord
Foto van Verwijderde gebruiker
Verwijderde gebruiker
Foto van Verwijderde gebruiker
Verwijderde gebruiker
0